3 Nisan 2009 Cuma

Dede ile torun karikatürü konuştu

Ders.4

Kartondan bir maket hazırladım. Şimdi elimle bunları yerlerine koyarak hareket çizimleri yapalım. Böyle denemeleri sizde yapabilirsiniz. Baş yuvarlak, gövde elips ya da yumurta. vb.
Dikkat! Ben bir yanlışlık yaparak / Belki örnek olsun diye bilerek/elleri dört parmak çizdim. Bu yalnız hayvan çizimlerinde, mesela bir ayı çiziminde böyle olmalı.İnsanları bizler hep beş parmak çizelim. Bunu özellikle rica ediyorum.

Amacım bol örnek vererek sizlere yardımcı olmak.
Organları elimle hareket ettiriyorum.


TIKLAYINIZ.

Ders.3

Geometrik şekillerden yararlanarak birlikte çizelim.
Çeşitli hareketler deneyelim.
Bol bol eskiz yapın.
Ben elimle maketlerimde şekil değiştiriyorum.
Bu hareketleri yaparken rahat olun, sıkılmayın.

ders.2

Özellikle kolları omuzlardan çıkarmayı unutmayın.
Karikatürde hareket ve vücut dili çok önemlidir.
Bu eskizleri sizde çizin. Eliniz esnek olsun.
Kalemi çok bastırmayın ve rahat olun.

Ders örneklerinden.1

İnsan vücüdu üç kısımda incelenir. Baş ,gövde , kollar ve bacaklar. Çizim yaparken temel geometrik şekilllerden yararlanırız.
Şimdi bu geometrik şekilleri bir çizgi film gibi değerlendirelim.
Vücudumuzu bir yumurta, ya da bir patates olarak ta düşünelim.

Sayın Bilge Özen

Her iki çalışman için sana teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık. İlköğretim 4. sınıf talebesine göre başarılı çalışmalar yapmışsın. Yazıların çok uzun, fıkra gibi. Çok az yazı, hatta gerekmiyorsa hiç yazı kullanmadan karikatür çizmeye çalış. Yani duygu ve düşüncelerin yazı ile değil, en kısa yoldan, çizgi ile anlatmaya çalış. Perspektife ve bakış açılarına dikkat et.. Yukarıdaki karikatüründe üç kişi konuşuyor ama hepsi başka yönlere bakıyor. Siyah çini mürekkebi yada ince 08 gibi bir keçe kalemle kontürlü çalış./ Kenar çizgileri/
İlla yazı yazman gerekiyorsa kitap yazısı gibi alta üste paralel yaz. Yukarı doğru ya da aşağı doğru yamuk yazma. Bak o kadar çok yazı varki küçük küçük ve hiç okunmuyor. Dediğim noktalara dikkat ederek çizeceğin yeni çalışmarını bekliyorum. Başarılı olacağına inanıyorum.
Raşit Yakalı

Başlarken...

Bu blog bana gönderilen karikatürleri eleştirmek ve uygulamalı karikatür çizim tekniklerini göstermek amacıyla Raşit Yakalı tarafından oluşturulmuştur.
ana bağlantı sayfam: www.rasityakalikarikaturokulu.blogspot.com ve
www.rasityakali.com
adreslerimdir.
Raşit Yakalı