13 Haziran 2009 Cumartesi

DENİZLİ'DEN BİR GENÇ ÇiZER:SİDAR ATABEY.


Denizli'den Sidar Atabey isimi bir genç arkadaşım MSN den girerek Lise 3. sınıfta okuduğunu ve bazı sorularına yardım istediğini belirtti.Yarışmalara katılmak istediğini ve yarışma karikatürlerinin mutlaka renkli olması gerektiğini duyduğun, nasıl boyama yapması gerktiğini sordu. Yarışma karikatürlerinin mutlak renkli olması gerekmez. Böyle bir kural yok. Sadece göze hoş görünsün diye ,jürinin gözünü boyamak için renklenir. Bence bu doğru değildir. Eğer espride mutlaka renk gerekliyse renk kullanmalı. O da Esprinin sadece o noktasına. / Semih Balcıoğlu ustamızın KIRMIZI kitabında olduğu gibi./ Bir de daha önce başkaları tarafından çizilmiş olabileğini ihtimal verdiğin karikatürleri, azıcık bile şüphen varsa sakın çizme, başka konular düşün, sen değişik konular bulabilisin.
Kendisi zaten bilgisayarda renkleri ustalıkla kullanmış. Çizgileri sade, Atabey bence sitil oluşturmalı, tarama cula çinileme yapmalı. İnce kalemle yaptığı mürekkepleme hep aynı kalınlıkta olunca monoton görünüyor. Tarama ucunu bazen bastrıp, bazen hafif çizmeli ki çizgi formları görünsün.
Henüz genç yaşında karikatürünruhunu kavramış olan kardeşimizi kutluyor, devamlı kendini yenilemesini diliyorum. Ustaları dikkatle izlesin, her gün çizsin ve arayı soğutmasın, sergiler gezsin, albümler izlesin, internetten güzel siteleri takip edip kendine bir yer açsın piyasada.

Bu bloğda ben zaman zaman uygulamalı örnekler sunuyorum onları takip etsin. / Örneğin hemen altta, futbolcu çizimi canlı yayınında çinileme örnekleri veriyorum. Sadece beni değil tüm ustaları öğretmen gözüyle takip etsin. Zaten en üsttekji sigara kariatürüyle ilk ödülünü YEŞİLAY yarışmasından almış bile.Başarılarının süreceğini inanıyorum. Onu artık hep birlikte izleyelim. Denizli'deki arkadaşımız Mehmet Selçuk hocamızla da mutlaka temasa geçmeli. ONUN SAYESİNDA DENİZLİ'DE BÜYÜK BİR KARİKATÜR POTANSİYEL OLUŞTU. BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR.
Raşit Yakalı