30 Ekim 2009 Cuma

Almanya' dan Şule hanım yazıyor

Sayin Rasit Bey,Ben Sule,size hafta basinda sitenizin iletisim bölümüne Oglum Alp hakkinda bilgi göndermistim.Büyük bir ihtimalle elinize gecmedi. Bu e-mail adresinizi buldum bir defa daha e-mail'imi gönderiyorum. Söze esim ve benden baslamak istiyorum. Bizde aslinda Istanbul'luyuz. Ama esimin isi icabiyla belirli sureler yurt disinda bulunduk, hatta Alp 1997 Münih dogumlu. 2003 yilindan beri Almanya´nin Regensburg sehride oturmaktayiz. Oglumuz Alp`te 0 almanca ile Almanya`ya gelip Gymnasium`u basaran nadir cocuklardan biri. Su anda da Özel Pindl Gymnasium (Koleji) 7.sinif ögrencisi. Esas konumuz ise Sayin Rasit Bey, Oglumuz Alp 8 aylik kalemi eline aldi ve halen hic bikmadan ciziyor.(Hem de karikatürlerini kursun kalem kullanmadan 0.5 Fine keceli kalem ile ciziyor). Burada okumayi ögrenince otamatikman Walt Disney karekterlerinden 7 yasinda kitaplar yapmaya basladi. Sonra Asterix kitaplarindan A4 boyutunda 7 tane band yapti.Bende bir gün ogluma ``degisik temalardan karikatürler yaparsan saklayabiliriz, hemde degerlendirebiliriz`` dedim. Okulunda da bu sene Ilk sergisini acti. Cok basarili buluyorlar. Bir yetiskin gibi cizdigini, detaylara girdigini, renk uyumunun da cok güzel oldugu söylüyorlar. Birde Alp'in bir özelligide istenen her temadan cizebiliyor. 5 tane kendi yarattigi karekter vede 100'e yakin karikatürü var. Bende bu arada hep arastirdim; Amerika, Avrupa,Türkiye, cünkü isletmeci oldugumuz icin bu konu hakkinda bir bilginiz yoktu. Ben sadece Modern Resimler yapiyorum. Sanat kitaplarida okumayi cok severim. Bu arada Karikatürcüler Dernegi ve de Müzesi oldugunu ögrendim (inanin su anda Istanbulda olsak Ogluma her ay Karikatür Müzesindeki sergilere getirmek, degerli Türk Karikatüristcileri ile tanistirmak, Sizlerin degerli tecrübelerinizden oglumunda yararlanmasini cok isterdim). Bu arada Degerli Türk Karikaristcilerinin sitelerindenhaberleri takip etmeye calisiyorum. Bazen de Alp'i Avrupa`daki yarismalara sokuyoruz deneyimlerinin artmasi acisindan (ama tabii ki once okulu geliyor). Sizden ricam lütfen Alp'in karikatürleri hakkinda bizi degerli bilgilerini söyler, bizleri yönderirseniz Size minnettar kaliriz. Simdiden Tesekkürler.Bu arada Sizin ve Esinizin 40. Evlenme yil dönümüzüzü en icten dileklerim ile kutlarim. Torununuz Doruk ta harika , cok seker bir cocuk. Bir dede olarak cok sevdiginize eminim. Bizim Alp de Anne vede Baba tarafinin tek torunu.Saygilarim ileSule ....................



Herşey Asterix ile başladı.
Genç Komik Çizim Yeteneği Alp Gürhan Yalçıner ilk sergisini açtı.

Sekiz aylıkken yuvarlak çizebiliyordu. Bugün 12 yaşında Komik çiziyor. Gerçekten çok güzel Komikler. Alp Gürhan Yalçıner ile yeni bir yetenek doğuyor. Ilerde hakkında çok şeyler duyulacak.

Regensburg. Annesi Şule Yalçıner Alp’in ilk defa sekiz aylıkken kalem tutmasının yanında, daire çizebildiğini söyledi! Bu yaşlarında bebekler ağızlarına kalem sokarken, Alp’in çizim kariyeri başladı.
3 yaşında karikatürler çiziyordu, 7 yaşında komple Comic bandları, ilk önce Asterix ve Obelix, sonra Walt Disney’den figürler, yanlız çizmekle kalmıyor, hikayelerini de kendisi yaratıyor.
Şimdi 12 yaşındaki Alp, Pindl-Kolejine gidiyor. Ailesinin gurur duyduğu Alp çizmeye devam ediyor. Kendi Komik figürlerini yarattı. Örneğin tezat kardeşler Duda ve Dudi veya Freddy Maus. Alp çizimlerinde gördüklerini işliyor. Temaları da, yaşı için inanılmaz: Politika ve Toplum, bazen güldürüyor bazen de Karamizah yapıyor. Bir o kadar inanılmaz da herşeyi kendi kendine öğreniyor olması. Bir Donald Duck magazininde ilgisini çektiği icin bu aralar gölgelendirme üzerine çalışıyor. Örnek aldığı sanatçılar Ulli Stein , Uderzo ve efsanevi Disney çizeri Carl Barks.
Alp’ın kendine has bir metodu olduğu için bir çizim kursuna ilgi göstermiyor. Kendi değişi ile öğretmen figüre kulaktan başlarsa Alp burundan veya ayaktan başlayabilir. Okul olarak bu genç sanatcı ile gurur duyuyoruz diyen Pindl Koleji Yardımcı müdürü Margerete Hiebsch bu yeteneğe yön gösterme konusunda yardımcı olacaklarına söz veriyor. Şunuda belirtmek lazım ki bu yeteneğine rağmen Alp’in ayakları yere basıyor ve sınıfına tamamen entegre olmuş durumda.
Alp’in hayalindeki meslek: “Illustration ve Animation”. Kendi komiklerinden bir animasyon filmi de yapmak istiyor. Yanlız kendi deyimi ile figürleri dünyaca meşhur olduktan sonra.
Geçen hafta ilk sergisi Pindl Kolejinde açıldı. Devamı planlanıyor. Merak ile bekliyoruz.
------------------------------------------------------------------------------
Şule hanım merhaba.
Mektubunuza dün cevap veremedim çok özür dilerim. İnanın biraz zorlanacağım. Yaşına göre oğlunuz Alp çok başarılı, karikatürü çok sevdiği de belli. Yıllar önce 80 iht6ilalinin hemen arkası, Bir albay geldi Çarşaf Karikatür Okulumuza. Anı sizin gibi güzel dileklerle bize oğlu Fuat ile tanıştırdı. Fuat 12 yaşında prıl pırıl bir genç idi. Biz on çok sevdik. Harika karikatürler çiziyordu, biz ona istikbalin büyük karikatüristi olarak bakıyorduk ustam Semih Balcıoğlu ile birlikte. 3-5 sene sonra Fuat birden kayboldu. Kendisini öyle merak ettik ki sormayın. Ve bir daha nu hiç görmedim. Daha birkaç sene sonra bir gün Beşiktaş otobüs durağında otobüs beklerken yanımdan tanıdık bir sima geçti. Aaaa bu o idi Bizim Fuat sakalları hafif uzamış, Uzun gri bir palto ve sırtında kılıfı içinde kocaman bir gitar. Kafamdan soğuk sular döküldü. O ben fark etti mi bilemiyorum ama benim sanki dünyam yıkıldı. Demek ki o daha sonra müzikten daha çok hoşlandı. Belki de çok iyi bir müzisyen oldu..O tarihli Çarşaf dergilerini bakarsanız Fuat’ın güzel çizgilerini görebilirsiniz.Sizin yazınızdan e dergi kupürlerinden anladığım kadarıyla oğlunuzun çok başarılı olduğu belli oluyor. Yine anladığım kadarıyla kurslarla değil de endi kendine yenilemekten, geliştirmekten yana. Alp’in çizgilerinde eleştiri yapabileceğim noktalar çok diyebilirim ama yaşına göre de bir çok aşamayı geçmiş durumda. O aşlarda gençler bakarak çok güzel desenler çiziyorlar, ama sonra iş biraz zorlaşıp, değişiyor. Bu şekilde çok örnek gördüm. Biz sadece onlara su yolu açalım, destek olalım. Kararı sonra onlar versin. Çizgileri sade. Alp’e şunları söylemek isterim:
“ SEVGİLİ ALP KÜÇÜK YAŞTA KAT ETTİĞİN YOLLAR İÇİN SENİ KULUYORUM, KAZANDIĞIN BAŞARILAR İÇİN DE KUTLUYORUM. ULUSLAR ARASI BİR ÇİZER OLMAK İSİYORSUN, BU ÇOK GÜZEL BİR ŞEY. O ZAMAN ARAMIZA HOŞ GELDİN. İNAN Kİ ÇOK ZEVKLİ, İTİBARLI BİR MESLEK SEÇMİSİN KENDİNE. / Bu işi hobi olarak ta yapabilirsin, Meslek olarak seçiyorsan eğer;/ İŞİN BAŞINDA OLDUĞUNU UNUTMA. DEVAMLI BASINDAN VE SİTELERDEN KARİKATÜRLERİ İZLE, YARIŞMALARI VE ORALARDA ALBÜMLERE GİRMİŞ, ÖDÜL ALMIŞ KARİKATÜRLERİ DİKKATLE İZLE.
ÖĞRENMENİN. ARAŞTIRMANIN SONU YOK, “BEN OLDUM” DİYEMEZSİN, PERSPKTİFİ VE ANOTOMİYI BİR MİMAR, BİRDOKTOR KADAR İYİ BİLMELİSİN.KURSLARA, USTALARA GİTMEKTEN ÇEKİNME..İYİ İZLE, ÇOK OKU VE DEVAMLI ESKİZ ÇİZ, MÜMKÜNSE TARAMA UCU VE ÇİNİ MÜREKKEBİ KULLAN, ELEŞTİRİ ALMAKTAN ÇEKİNME. ŞİMDİ KENDİNİ HAZIR HİSSEDİYORSAN BANA HER HAFTA BİR KARİKATÜR YOLLA BENDE SENİ GEREKTİĞİ GİBİ ELEŞTİREYİM SİTEMİZDE KARİKATÜRÜNÜ YAYINLAYAYIM. Ve yine mümkünse ”yazısız” karikatürler yolla. Sen evrensel olmak istiyorsun çünkü.
Selamlar, kolay gelsin. Sakı bana kızma…
http://www.karikaturculedernegi.org/ adresinin bağlantılar sayfasına gir ve oradaki sitelerde, onların bağlantı sayfalarından başla. Ve bana düşüncelerini yaz. Unutma haftada bir, en çok iki yazısız ve son çizim/ Yani son rötuşu da yapılmış / karikatürlerini yola.
Gel katıl bize. Hep beraber çizelim, mutlu olalım, yarışalım..Dünya ya hoş görü penceresinden, karikatür büyütecinden bakalım. Güzeli paylaşalım.
Raşit Yakalı