26 Ocak 2013 Cumartesi

"TARİHTE YOLCULUK"KARİKATÜR YARIŞMASI

Aydın Doğan Vakfı işbirliğinde bu yıl altıncı kez düzenlenecek olan Karikatür Yarışmasında dereceye giren karikatürler geçen yıl olduğu gibi yine bir katalog olarak yayınlanacaktır. Bu yıl konusu “Tarihte Yolculuk” olan yarışmada dereceye giren karikatürler sergilenecek, ödül törenine ünlü karikatür sanatçıları katılacaktır. Ayrıca yarışma öncesinde çocukların hazırlanmaları için atölye çalışmaları yapılacaktır. Atölye çalışmalarına katılmak isteyen ve ayrıca okullarında atölye çalışmaları düzenlemek isteyenler bizimle iletişime geçebilirler.
YARIŞMANIN AMACI Öğrencilerin çizim ve mizah yeteneklerini geliştirmelerini sağlayarak geleceğin karikatür sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak.
HEDEF KİTLE Ortaokul (5., 6., 7., 8. Sınıflar) ve Lise ( Hz. 9., 10., 11., 12. Sınıflar) düzeyindeki öğrenciler.
YARIŞMA TAKVİMİ Duyuru Tarihi: 06 Ekim 2012 Son Katılım Tarihi : 11 Mart 2013 Karikatürlerin Değerlendirilmesi: 08 Nisan 2013 Sonuçların Açıklanması: 12 Nisan 2013 Ödül Töreni ve yeri daha sonra açıklanacaktır.
KATILIM ŞARTLARI 1. Yarışmaya en fazla iki adet karikatür ile katılabilinir. Yarışmaya gönderilen karikatürler iade edilmez. 2. Karikatürler için, en küçük A4, en büyük A3 boyutlarında resim kağıdı kullanılacaktır. 3. Karikatürler, resim kağıdı üzerine, 0,5 numara pilot marka veya benzeri türde bir kalemle çizilecektir. Karikatürler kuru boya kalemi ile renklendirilebilinir. 4. Yarışmaya gönderilecek karikatürlerin arkasına, aşağıda örneği bulunan etiketin eksiksiz doldurularak yapıştırılması zorunludur.
“TARİHTE YOLCULUK” KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI BİLGİ ETİKETİ Öğrenci Öğretmen Veli Adı Soyadı/Sınıfı: e-Posta Adresi: Telefon Numarası: Okul Adı:
5. Irk, dil, din, cinsiyet ayrımcılığı yapan, şiddet ve savaş yanlısı olan, cinselliği ön plana çıkaran, özgün olmayan, kopyalanmış ve yetişkin müdahalesi içeren karikatürler yarışma dışı kalır. 6. Ödül alsın veya almasın bütün karikatürler, gerektiğinde tek tek ya da kitap olarak yayınlanabilir, dernek tanıtımında kullanılabilir. Karikatürleri yayınlama hakkı 5 yıl süre ile Yaratıcı Çocuklar Derneği’nindir. 7. Yarışmaya karikatür gönderen kişi ve kurumlar yarışma şartnamesini kabul etmiş sayılır. Şartnameye uymayan karikatürler değerlendirmeye alınmaz. 8. Karikatürler 11 Mart 2013 Pazartesi günü en geç saat 17.00’a kadar aşağıda adresi bulunan Yaratıcı Çocuklar Derneği’ne teslim edilecektir. 9. Dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan çalışmalar “23 Nisan’a Merhaba 3” Etkinliğinde sergilenecektir. 10. Sergi düzenlenmesi Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin belirlediği sorumlular tarafından yapılacaktır. 11. Tarihte Yolculuk karikatür yarışmasına katılan yarışmacılar etkinlik, ödül, kişisel fotoğraf ve çizimlerinin yarışmayı ve düzenleyen kuruluşları tanıtmak üzere yazılı/görsel medyada ve basılı malzemelerde kullanılacağını kabul etmiş sayılır. 12. Yarışmaya karikatür gönderen kurum, öğrenci ve velisi yarışma şartnamesini kabul etmiş sayılır.
YARIŞMA ŞARTLARI Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Jüri Üyelerinin 1. dereceden akrabaları yarışmaya katılamaz.
SEÇİCİ KURUL Yaratıcı Çocuklar Derneği temsilcileri Didem Çapa (Yönetim Kurulu Başkanı) Havva Tapa (Yönetim Kurulu Üyesi)
Profesyonel karikatüristler Raşit Yakalı Erdoğan Bozok İbrahim Tapa Aziz Yavuzdoğan Erdoğan Başol
ÖDÜLLER Değerlendirme yapılan her kategori için; Yarışma Birincisine; 1.’lik kupası, Başarı belgesi, Aydın Doğan Vakfı Karikatür Kitabı, YÇD 2012 Karikatür Yarışması Kitabı, Erdoğan Bozok ve Nehar Tüblek karikatür kitapları. Yarışma İkincisine; 2.’lik Kupası, Başarı belgesi, Aydın Doğan Vakfı Karikatür Kitabı, YÇD 2012 Karikatür Yarışması Kitabı, Erdoğan Bozok ve Nehar Tüblek karikatür kitapları. Yarışma Üçüncüsüne; 3.’lük Kupası, Başarı belgesi, Aydın Doğan Vakfı Karikatür Kitabı, YÇD 2012 Karikatür Yarışması Kitabı, Erdoğan Bozok ve Nehar Tüblek karikatür kitapları. Mansiyon alan karikatürler; Başarı belgesi, Aydın Doğan Vakfı Karikatür Kitabı , YÇD 2012 Karikatür Yarışması Kitabı, Erdoğan Bozok ve Nehar Tüblek karikatür kitapları .
Tüm katılımcı öğrencilere katılım belgesi verilecektir. Ödül Töreni ; “ 23 Nisan’a Merhaba 3” Etkinliği kapsamında yapılacaktır.
Açıklama: 5846 Sayılı Yasa gereği, ödül alsın veya almasın yarışmaya gönderilen tüm çalışmaların her türlü kullanım hakları bedelsiz olarak yarışmayı düzenleyen Yaratıcı Çocuklar Derneği’ne ait olacaktır. Çalışmaların başkasına ait, alıntı veya kopya olmaması gerekir. Yarışmaya katılan her kurum, öğrenci ve velisi bu şartları kabul etmiş sayılır.



25 Ocak 2013 Cuma

SERGİYE ÇAĞRI …

Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği ve Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şubesi ,
kütüphanecilerin mesleki sorunlarının ele alındığı karikatürlerden oluşan bir sergi ve kitap çalışması gerçekleştirecektir. Sergi ve kitabın konusu, “kütüphanecilik mesleğinin sorunları” olarak belirlenmiştir. Sayı ve teknik sınırlaması bulunmamaktadır. Yazılı karikatürler de değerlendirecektir. Sergi, mart ayının son pazartesi günü başlayan Kütüphaneler Haftası içinde açılacak, kitabın dağıtımı da aynı hafta içinde gerçekleştirilecektir.
Kütüphaneci dostlarımız, konuya daha ayrıntılı yaklaşımları mümkün kılabilmek üzere , mesleki sorunlarından bazılarını aşağıda kısa notlar halinde özetlemişlerdir. Bunun yanı sıra kütüphanecilik mesleği ile ilgili bir yazı da ekte sunulmaktadır.
Karikatürler en geç 15 şubat 2013 tarihine kadar, baskıya elverişli çözünürlükte ve A4 ölçülerinden küçük olmamak üzere olmak kaydı ile karderizmir@hotmail.com adresine gönderilmelidir. Katılımcılara kitap ve katılım sertifikası gönderileceğinden, karikatürlerle birlikte posta adreslerinin de ulaştırılması beklenmektedir

24 Ocak 2013 Perşembe

İBRAHİM TAPA DİYOR Kİ:

Degerli arkadaslarim
Yaratici cocuklar Derneginin karikatur  yarismasini ilgilenebilecek
ogrencilere duyurmanizi ve katilmalarini saglamanizi onemle rica ederim
Ekte ki link te sartname bulunmaktadir.Karikaturler album olarak basilacaktir.
Hepinize saglikli ve mutlu gunler dilerim.Iyi calismalar.


http://www.yaraticicocuklardernegi.com/tr-TR/etkinlik.asp?EID=173

22 Ocak 2013 Salı

REMZİ GÜNYÜZ DEN YENİ KİTAP

Karikatürist arkadaşımız Remzi Günyüz  kendi imkanlarıyla "OSMANLI'DAN DERSAADETE VE CUMHURİYET'E" isimli 266 sayfa ve14x21 cm ölçülerinde yeni bir albüm yayınladı. Kısmen karikatürleriyle süslü kitabı geçmişin gazete küpürlerini de içeriyor. Abimizi kutluyorum.
Raşit Yakalı

16 Ocak 2013 Çarşamba

Erdoğan Başol yeni telefonuyla boğuşuyor..

Erdoğan Başol abimiz yeni bir akıllı telefon almış,onu telefonla boğuşurken yakaladım. "Ah Raşit şunu bir çözeyim,bak o zaman sizlere ne çok uluslararası karikatür olaylarından haberdar edeceğim." dedi.

13 Ocak 2013 Pazar

MİZAH KİTAPLARI LİSTESİ

İBB Karikatür veMizah Merkezinde kayıtlı bulunan tüm kitap listesini yönetici Erdoğan Bozok ve sorumlu Ayten Türkü hanımefendiden rica ederek istedim. Amacım mizah ve karikatür sevenlere,tez yapacaklara, öğrencilere,meraklılara bir faydam olsun diye düşündüm.
Bu amatör bir girişimdir,kimseyi bağlamaz ve resmiyeti yoktur.
www.karikaturvemizahmerkezi.blogspot.com
tıklayınız.
Raşit Yakalı

9 Ocak 2013 Çarşamba

NİJERYA' DAN ÜÇ ÖDÜL BİRDEN..

Nijerya'dan Türk Karikatürcülere üç ödül birden...
Nijerya’da bu yıl ilki yapılan 1.Uluslararası Afrika Karikatür Yarışmasında  yarışmaya Antalya'dan katılan karikatürcü - sanat eğitimcisi İsmail KAR “ Kadına Şiddet” konulu bölümde dünya üçüncüsü olmuştur.
Aynı yarışmada “Kadına Şiddet” konulu bölümde yine Antalya'dan yarışmaya katılan karikatürcü -eğitmen ATSO Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmenlerinden karikatürcü Serpil Kar ise Mansiyon ödülüne layık görüldü.
Yarışmanın "serbest" konulu bölümünde ise İstanbul'dan yarışmaya katılan Oğuz Gürel Mansiyon ile ödüllendirildi.
Yarışmada ödül kazanan çalışmalar ve jüri fotoğrafları ektedir.




4 Ocak 2013 Cuma

MİZAHİ NESNE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ



İZMİR KONAK BELEDİYESİ
NEŞE VE KARİKATÜR MÜZESİ
MİZAHİ NESNE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ
1-AMAÇ: İzmir Konak Belediyesi 2012 yılında Mizahın en az “eleştirel” gücü kadar, “barışçıl” yani “birleştirici” gücünü de öne çıkarmak ve neşeli bir kültür kurumu yaratabilmek amacıyla Neşe ve Karikatür Müzesi’ni kurmuştur.
Bu noktadan hareketle kullandığımız eşyaları mizahla yükleyerek ya da yeni mizah nesneleri elde ederek günlük yaşantımızı neşelendirmek, bir yandan da gençlerin yeni mizah türleriyle, mizahımızın da yeni isimlerle tanışmasını sağlamak amacıyla “mizahi nesne yarışması “düzenlenmesine karar verilmiştir.
2-KONU: Açık bir mizahi yanı olan hediyelik eşya, biblo, takı, oyuncak, şaka aracı, her tür aksesuar (Tesisat, inşaat, dekorasyon), küçük aletler (Ev, büro, mutfak), kırtasiye, tüketim malzemesi v.s. biçimlerinde her türlü mizahi nesne ile katılabilinir.
3-KATILIM ŞARTLARI :
3.1- Yarışmaya Türkiye sınırları içinde yaşayan herkes katılabilir.
3.2-Yarışmaya katılan nesne, mutlaka yeni bir buluş olmalıdır. Seçici Kurul, taklit, çalıntı, aşırı esinlenme olduğu kanısına vardığı nesneleri yarışmadan çıkaracaktır. Ödül aldığı halde bu kusurları taşıdığı sonradan saptanan her bir nesnenin müellifi, ortaya çıkabilecek telif hakkı sorunlarının tek muhatabı olacaktır ve aldığı ödülü geri vermeyi peşinen kabul eder.
3.3-Katılımcılar nesnelerini mutlaka sergilenebilir nitelikte teslim etmelidirler. İsterlerse, eserlerini yazıyla anlatan ve 150 kelimeyi aşmayan (12 no. Fontla yarım dosya kağıdı - A5) aşmayan bir raporu da takdimlerine ekleyebilirler.
3.4-Bir yarışmacı, yarışmaya en çok üç nesne ile katılabilir.
3.5-Şart olmamakla birlikte, nesnelere hareket, ses, ışık v.s. efektleri de eklenebilir.
3.6- Ödül alan ve diğer seçilen eserlerle bir sergi açılacaktır. Sergilenen eserler cismen, ödül alan eserler ise bütün hakları ile Konak Belediyesi’nin malı olacaktır. Sergilenmeyen nesneler, sergi bitiminden sonraki 10 gün içinde, sahibince geriye alınmadığı takdirde Müzenin değerlendirmesine bırakılmış sayılır.
4-ESERLERİN BOYUTU : Yarışma için, dayanıklı ve kalıcı olmak koşuluyla her türlü araç ve gereç kullanılabilir. Mizahi nesnelerin ağırlıkları 2 kg ı geçmemeli, hacimleri de 10 dm3 ten daha büyük olmamalıdır. (Örnek olarak: Bir basketbol topu 8dm3, bir ayakkabı kutusu 7dm3 ve bir baston 1 dm3 hacmindedir.)
5-ESERLERİN İŞARETLENMESİ : Katıldığınız eserlerin sağ arkalarına yapıştırılacak etiketlere, 6 karakterden oluşan bir rumuz ve birden fazla eseriniz var ise sıra numarası ekleyerek yazılmalıdır. (Örneğin 123456-1 gibi) Eserin adlandırılmasında katılım formundaki sıra numarası yapılmalıdır.
6-ESERLERİN ULAŞTIRILMASI : Nesneler, 04.03.2013 tarihine kadar, ilgili adrese, posta ya da kargo ile veya makbuz karşılığı elden teslim edilerek ulaşmış olmalıdır. Teslim alınmadan önce hasar görmüş çalışmalar, yarışmaya alınmayacaktır.
7-ESERLERİN TESLİM YERİ : İzmir Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi
Adres : Yüzbaşı Selahattin Bey Sk. (Eski 1462 Sk) No : 9 Alsancak /İZMİR
İletişim No : 0 (232) 465 31 05 info@izmirneselimuze.com
8-SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ :Dilek Maktal Canko (Müze Koordinatörü)
İrfan Sayar (Mizahi nesneler sanatçısı-Karikatürcü)
Eray Özbek (Müze Yürütme Kurulu Üyesi-Karikatürcü)
Mehmet Aslan (Mizahi nesneler sanatçısı, Karikatürcü-Ressam)
Mustafa Yıldız ( Müze Yürütme Kurulu Üyesi-Karikatürcü)
Yrd.Doç.Dr. Mine Ovacık Dörtbaş ( İzmir Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı )
9-DÜZENLEME KURULU:
Dr.Hakan TARTAN
Konak Belediye Başkanı
Veli ŞAKIR
Konak Belediye Başkan Yardımcısı
Bahar AKDOĞAN ŞENGİL
Kütüphane Müdürü
10-YARIŞMA TAKVİMİ:
Son Katılım Tarihi : 04.03.2013
Seçici Kurul Toplantı : 19.03.2013
Sonuç Bildirim Tarihi : 29.03.2013
Sergi Açılışı ve Ödül Töreni : 10.04.2013
Seçici Kurul 19.03.2013 tarihinde toplanacak ve seçtiği nesnelerin resimlerini www.izmirneselimuze.com ve www.konak.bel.tr adreslerinde yayınlayacak, katılımcılara e-adreslerinden duyuracaktır. Sonuçlar, 29.03.2013 (on gün sonra) tarihinde kesinleşecek ve hem internet hem de basın yolu ile ilan edilecektir.
11-ÖDÜLLER :
Birincilik ödülü : 5.000.- TL.
İkincilik ödülü : 3.000.- TL.
Üçüncülük ödülü : 2.000.- TL.
Mansiyon ödülü : 1.000.- TL.
Özendirme (teşvik) ödülü : 1.000.- TL. (18 yaş altındaki katılımcılardan seçilecektir.)
12-YARIŞMA SEKRETERYASI :
Yarışma Sorumlusu : Özge AKSOY
Adres: Konak Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü
Milli Kütüphane Cd. No:14 SSK Blokları Blok Kat:6 Konak İZMİR
0 (232) 482 10 35 / 7558-7559-7457-7537
e.posta : kutuphane@konak.bel.tr Elektronik Ağ : www.konak.bel.tr
KATILIM FORMU
Rumuz :
Mizahi Nesnenin Adı:
1-
2-
3-
KATILIMCININ
Adı – Soyadı :
Doğum Tarihi :
Adresi :
Ev Telefonu :
İş Telefonu :
Cep Telefonu :

E-Posta Adresi :
Okul Adı :
Bölümü :
Sınıfı / No :
Konak Belediyesi tarafından düzenlenen“MİZAHİ NESNE YARIŞMASI” ile ilgili olarak belirlenen katılım koşullarını tüm maddeleri ile aynen kabul ediyor, katılım formunu imzalıyorum.
Tarih Katılımcı veya Yasal Velisinin
Adı Soyadı ve İmzası
FOTO